donderdag 22 oktober 2015

Weer een poncho af! Mt 98/104

Voor een collega weer een mooie poncho mogen haken in kleurverloop maat 98/104 voor een 4-jarig meisje. Met pompons en lekkere fleurige bloemetjes

Schattige berenmuts & colletje

Al weer even geleden haakte ik dit super schattige mutsje met colletje voor mijn dochtertje.

Materiaal:
- byClaire nr.2: kleur 212 1 bol (fluor roze)
- byClaire nr.2: kleur 326 1 bol (wit)
- byClaire nr.2: kleur 210 1 bol (licht roze)
- haaknaald nr. 5.5 mm

Afkortingen:
- mr: magische ring
- l: losse
- stk: stokje
- st: steek
- r.stk: reliëfstokje
- hv: halve vaste

Begin iedere toer met 3 lossen (=1e stokjes)
Ik ben iedere toer gewisseld van kleur (behalve de reliëfstokjes, deze heb ik allemaal in dezelfde kleur gemaakt)

Berenmuts:
De basis
Haak 9 stk in MR
T1. Haak 2 stk in elk stk, sluit met een hv in de 3e losse van het 1e stokje
T2. Haak *2 stk in het eerste stk, 1 in het volgende stk* (2-1-2-1-...)
T3. Haak *2-1-1-2-1-1-...*
T4. Haak *2-1-1-1-2-1-1-1-...*

Ga zo lang door tot de diameter van de muts klopt met de hoofdomvang (zie overzicht onderaan het artikel).

T5. In elk stk 1 stk, ergens in de rij 1 stk minderen
T6 - T8. Haak 1 stk in elk stk
T9 - T12. Haak om en om een reliëfstokje en een gewoon stokje tot je qua hoogte de gewenste hoogte van de muts hebt bereikt.

De oren (2x)
T1. Haak 10 stk in MR
T2. Haak 1 stk in elk stk tot het 8e stk. Trek het garen door de laatste lus en gebruik dit om de oortjes aan de muts vast te maken.

Het colletje: (ook hier begin je elke toer met 3 lossen = 1e stokje)
T1. Haak een ketting van 88 losse en sluit de ketting met een halve vaste in de 1e losse, let op dat de ketting niet gedraaid zit (zorg dat de omtrek overeenkomst met de hoofdomtrek, zodat het hoofdje er goed doorheen kan, zie overzicht onderaan het artikel)

Plaats een markeerder op 1/4e en 3/4e van de ketting, dit worden de punten waar je meerdert, zodat de col een beetje in een punt valt (zoals bij een poncho)

T2. Haak 1 stk in ieder stk, op de plek van de markeerder haak je 1 stk - 2 losse - 1 stk in dezelfde ruimte, vervolg weer met 1 stk in ieder stk en sluit met een halve vaste in de 3e losse van het 1e stokje (van lossen)
T3. Haak 1 stk in ieder stk, op de punten meerder je door 1 stk - 2 losse - 1 stk te haken in de losseruimte van de vorige toer. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e losse van het 1e stokje.
T4 - ... Ga zo net zolang door tot hij de gewenste lengte heeft

Vervolgens begin je weer vanaf je lossenketting te werken om de col te maken.
T1. Haak 1 stk in ieder stk, sluit de ronde met een halve vaste in de 3e losse van het 1e stokje
T2. Haak om en om een reliëfstokje voor en een gewoon stokje, sluit met een hv 
T3. Haak om en om een reliëfstokje voor (in zelfde als vorige toer) en een gewoon stokje, sluit met een hv

Haak een ketting van lossen en haal deze door door de reliëfstokjes, dan kun je het colletje eventueel nog wat aantrekken zodat hij mooi aangesloten zit!

Veel haakplezier!
Liefs,
Sandra

 

Een hip zelfgemaakt kraamkadootje

Mijn collega is vorige week papa geworden, een leuke reden om weer een mooi kadootje te haken!! Ik ben er trots op!

Patroon van de (kop van) giraf komt van Stip & Haak, is Giraf Gijs.

Het knuffeldoekje heb ik zelf bedacht!

zondag 11 oktober 2015

Mijn gehaakte poncho's voor 3fm Serious Request tot nu toe

Even een overzicht van alle door mij gehaakte kinderponcho's voor 3fm Serious Request. Het patroon is Granny Stripe en ze zijn in verschillende maten gehaakt.

vrijdag 9 oktober 2015

Haken is Hip & Gezond

Waarom ben ik begonnen met haken en waarom is het (voor mij) Hip & Gezond?

Na mijn bevalling in februari ben ik vrij snel (eind maart) weer aan het werk gegaan.. mijn vervangster deed het ontzettend slecht en mijn manager had net te horen gekregen dat hij ernstig ziek was.. ik voelde dat ik weer aan het werk moest, dat voelde goed. Maar, dat viel toch niet mee.. ik gaf volledig borstvoeding, werkte 36 uur in de week, had een achterstand van 4 maanden weg te werken en wilde ook thuis nog een vinger in de pap hebben.. OK.. dat ging niet zo makkelijk als ik had gedacht..(logisch eigenlijk ook).. Ik moest veel onthouden, was druk met werken, maar ging ook iedere 2-3 uur naar huis om borstvoeding te geven.. dat brak me op..De meeste mensen vroegen mij niet of het niet beter was om te stoppen met borstvoeding, zodat ik me ook weer volledig op mijn werk kon richten en ik niet het gevoel had telkens verscheurd te worden door wat ik moest doen. Een burn-out lag op de loer.. dat kon ik absoluut niet laten gebeuren, maar ik wilde toch ook die hele bijzondere periode en band met mijn dochter nog niet opgeven.. dus wat moest ik...Ik ging haken.. in het begin wilde het nog niet zo en raakte ik er nog meer gefrustreerd van, maar al snel kreeg ik het in de vingers en werd ik er steeds beter in. In no time had ik het trucje door, kocht tassen vol bolletjes garen en haakte alles wat ik tegenkwam. Ik merkte dat het haken zorgde voor rust in mijn hoofd.. ik moest goed opletten (en tellen), want anders kon ik het werkje uittrekken en weer helemaal opnieuw beginnen.. het was therapie.. ik leerde mezelf weer te focussen op één ding en langzaam kreeg ik weer meer controle. Nu, 8 maanden verder, geef ik nog steeds borstvoeding, werk ik 6 uur op een dag, ben ik weer on top of things én maak ik mooie creaties voor mijn kinderen, familie, vrienden en wie maar iets leuks gehaakt wil hebben! Dussss.. haken is hip & gezond!!

Poncho's haken voor 3fm Serious Request

Haken voor het goede doel

Omdat ik haken super leuk vindt en het mij goed doet, was ik op zoek naar een doel om voor te haken.. mijn kinderen zijn inmiddels voorzien van ruim voldoende mutsen, sjaals, poncho's en knuffels.. dus was ik op zoek naar een doel.. Opeens bedacht ik me 3fm Serious Request! Het doel van dit jaar is het steunen van kinderen in oorlogsgebieden... dus ik ga poncho's haken voor kinderen. De kosten: €10 per poncho en je kunt hem in je gewenste kleurtjes bestellen! De volledige opbrengst gaat naar 3fm Serious Request!

Op mijn pagina 'Serious Poncho's' plaats ik foto's van mijn gehaakte projecten voor dit goede doel, deze vind je hier.

Ik heb ook een facebookpagina opgezet 'Serious Poncho's', zou het natuurlijk erg leuk vinden als je deze wilt liken & delen!